روش های درمان تیروئید چشمی
روش های درمان تیروئید چشمی
بافت ها و عضله های حفره داخل چشم تحت تاثیر بیماری ها و مشکلات متعددی قرار می گیرد. یکی از این بیماری ها، بیماری تیروئید چشمی است که موجب به جلو کشیده شدن کره چشم و بروز دیگر علائم در چشم ها می شود. برای از بین بردن این حالت در چشم ها و بازگرداندن آن به حالت طبیعی، از روش های درمانی مختلفی استفاده می کنند و انتخاب هر یک از روش ها بنا به شرایط چشم بیمار خواهد بود. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع روش های درمان تیروئید چشمی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با علائم، علت و نحوه تشخیص تیروئید چشمی، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
بیماری تیروئید چشمی چیست؟
غده تیروئید و عملکرد آن تاثیر مستقیمی بر متابولیسم بدن دارد. عملکرد تیروئید، تعیین کننده اصلی میزان هورمون های تولیدی مهم در بدن هستند. افرادی که به بیماری تیروئید چشمی مبتلا می شوند، بافت های چربی و عضلات داخل حفره چشم متورم و ملتهب می شوند و کره چشم به سمت بیرون می زند. با بیرون زده شدن کره چشم، عضلات چشم از حالت طبیعی خود خارج می شوند و حرکت طبیعی چشم با اختلال های جدی مواجه خواهد شد. به طوری که در موارد شدیدتر می توان شاهد تاثیر تیروئید چشمی در بینایی فرد بود. در اغلب موارد، پرکاری تیروئید منجر به این وضعیت در چشم ها می شود. این وضعیت می تواند باعث اختلال در بسته شدن کامل چشم ها و پلک شود و مشکل خشکی چشم نیز به وجود آید.

روش های درمان تیروئید چشمی
شایع ترین علائم بیماری تیروئید چشمی
علائم و نشانه هایی که در اثر بیماری خود ایمنی تیروئید چشمی ظاهر می شوند، متنوع و در بین افراد مختلف می توانند متفاوت باشند. خفیف یا شدید بودن این علائم، ناشی از میزان شدت و پیشرفت این بیماری در چشم ها است. در حالت کلی، از جمله شایع ترین علائم بیماری تیروئید چشمی عبارتند از:
- افزایش حجم عضلات چشم و بافت چربی چشم به دلیل حمله سلول های ایمنی
- بیرون زده شدن چشم ها در ظاهر
- ایجاد تورم و التهاب در چشم و مانع از بسته شدن کامل پلک
- ایجاد قرمزی در داخل و نواحی اطراف چشم
- سوزش چشم ها
- آبریزش یا خشکی چشم
- احساس درد و فشار در چشم ها
- حساسیت داشتن به نور
- ایجاد دوبینی
علت ایجاد بیماری تیروئید چشمی
غده تیروئید با نقشی که در کنترل تولید مواد شیمیایی در کل اندام های بدن دارد، با ایجاد هر نوع مشکل در عملکرد درست غده تیروئید باعث کم کاری یا پرکاری این غده می شود. پرکاری و کم کاری تیروئید، اغلب نتیجه یک بیماری خود ایمنی هستند. از این رو، بیماری تیروئید چشمی به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می شود که به علت پرکاری تیروئید بروز پیدا می کند. وظیفه سیستم ایمنی بدن، تولید پادتن برای مقابله با حمله میکروب ها به بدن است. با ابتلا به بیماری خود ایمنی، پادتن ها برای مقابله با بافت های خود بدن تولید می شوند. با ابتلا به بیماری تیروئید چشمی، پادتن های تولیدی، به بافت ها و عضله های چشم و اطراف آن حمله می کنند. تا به امروز علت مشخصی برای ابتلا به بیماری های خود ایمنی مانند بیماری تیروئید چشمی یافت نشده است.
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به تیروئید چشمی
بیماری تیروئید چشمی به عنوان یکی از نادرترین بیماری های ایجاد شده در عضلات و کره چشم شناخته می شود. با وجود این که دانشمندان به علت اصلی ابتلا به بیماری تیروئید چشمی دست نیافته اند، ولی براساس مطالعات انجام شده، عوامل متعددی می توانند باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری در چشم ها باشند. در ادامه به مهم ترین عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به تیروئید چشمی اشاره خواهیم داشت.
• جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به تیروئید چشمی هستند.
• بیماری چشمی: در بیشتر موارد، بیماری گریوز چشم با بیماری تیروئید چشمی همزمان بروز پیدا می کنند.
• عوامل ارثی: افرادی که در بین اعضای خوانواده سابقه ابتلا به پیروئید چشمی وجود دارد.
• سبک زندگی: افرادی که سیگار و سایر دخانیات مصرف می کنند.
• سابقه بیماری: افرادی که برای درمان سایر بیماری ها، از ید رادیواکتیو استفاده کرده باشند.
نحوه تشخیص بیماری تیروئید چشمی
علائم ظاهر شده در چشم ها، موارد بسیار مهمی هستند که زمان مراجعه بیمار به پزشک متخصص بیماری های چشمی را سریع تر خواهد کرد. با مراجعه به پزشک، شرح کاملی از وضعیت بیمار گرفته می شود. سپس برای مشاهده دقیق تر چشم از دستگاه های موجود در مطب یا کلینیک استفاده می کنند. تشخیص اولیه برای رسیدن به تشخیص نهایی، نیاز به انجام تست های آزمایشگاهی مختلفی دارد. از جمله تست هایی که برای تشخیص بیماری تیروئید چشمی مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:
- انجام سی تی اسکن برای بررسی بافت های اطراف چشم
- تصویر برداری به روش ام آر آی برای بررسی عصب بینایی و وضعیت بافت چربی
- آزمایشاتی به منظور میزان فعالیت غده تیروئید و بررسی ابتلا به بیماری گریوز چشم
روش های درمان تیروئید چشمی
با بررسی نتایج حاصل از روش های آزمایشگاهی، بهترین روش درمانی برای کنترل و درمان بیماری تیروئید چشمی در نظر گرفته می شود. با تشخیص سریع و به موقع می توان از بروز مشکلات و خظرات جدی در چشم جلوگیری به عمل آورد. در ادامه به بررسی انواع روش های درمان تیروئید چشمی می پردازیم.
• قطره چشم: با تجویز قطره های چشمی، از خشکی چشم به دلیل باز ماندن چشم جلوگیری می کنند.
• ژل چشم: روان کننده ها، به شکل ژل هایی هستند که به صورت موضعی استفاده می شوند و در بسته شدن کامل پلک ها تاثیر بسیار زیادی دارند.
• قرص آستروئید: مصرف این نوع قرص ها علاوه بر کاهش درد و سوزش چشم، منجر به جلوگیری بروز عفونت در چشم ها می شود.
• رادیوتراپی: در این روش درمانی، پرتوهای پر انرژی را در نقطه مشخصی از پشت چشم می تابانند. رادیوتراپی باعث تسکین درد ناشی از فشار عضلات چشم می شود.
• انجام جراحی: برای درمان تیروئید چشمی مزمن از روش جراحی استفاده می کنند. هدف از انجام جراحی، اصلاح عضلات خارجی چشم، پلک ها و همچنین اصصلاح دوبینی در بیمار است.

روش های درمان تیروئید چشمی
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی علائم، علت ایجاد، نحوه تشخیص و روش های درمان تیروئید چشمی پرداخته شد. برای درمان این بیماری از روش های تجویز قطره و قرص، انجام رادیوتراپی و عمل جراحی استفاده می کنند. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای درمان و کنترل بیماری تیروئید چشمی و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.