شالازیون چیست
شالازیون چیست و چگونه درمان می شود؟
شالازیون یکی از بیماری های چشمی است که به برآمدگی پشت پلک ها اطلاق میشود که به رنگ قرمز است و به شکل یک توده کوچک در پشت پلک قرار می گیرد. این بیماری در اکثر موارد طی چند هفته درمان میشود و مشکل خاصی برای درمان آن وجود ندارد. به دلیل وجود تاری دید و درد خفیف در ناحیه پشت پلک ها این بیماری مشکلاتی را به وجود می آورد. در این مقاله قصد داریم به شالازیون و روشهای درمانی آن بپردازیم. در ادامه با شالازیون، علائم آن و راه های درمان آن آشنا می شوید.
شالازیون چیست؟
شالازیون به بیماری پشت پلک گفته می شود که در آن ممکن است هر دو پلک یا تنها پلک پایین درگیری پیدا کنند و دانه ای قرمز روی پلک ایجاد شود. این بیماری به دلیل تجمع غدد چربی در اطراف چشم اتفاق می افتد و زمانی که چربی در پشت پلک تجمع پیدا می کند، کم کم مانند دانه ای قرمز رنگ خود را نشان می دهد.
بیماری شالازیون معمولاً دردی ندارد یا درد آن خفیف است. به صورت کلی نیازی به نگرانی در مورد این بیماری نیست و معمولاً خود به خود بهبود پیدا می کند، اما باید در مورد علائم و روند درمان عاقلانه تر فکر کرد.
علائم شالازیون
• اولین علامت این بیماری ملتهب شدن پلک است، به گونه ای که التهاب و قرمزی کاملاً مشهود است.
• بعد از گذشت چند روز از ملتهب بودن پلک کم کم توده کوچک در پشت پلک ظاهر می شود.
• توده های این بیماری در اکثر موارد در پلک بالایی قرار دارند.
• آبریزش خفیف چشم یکی دیگر از علائم این بیماری است.
• در موارد پیشرفته تر شالازیون ممکن است کره چشم را فشار دهد و منجر به تاری دید می شود.
شالازیون بیشتر در چه افرادی رایج است؟
طبق مطالعات انجام شده سن و جنسیت در ابتلا به شالازیون تاثیرگذار هستند. احتمال ابتلا به شالازیون در سنین بین ۳۰ تا ۵۰ سال بیشتر است و کودکان جزو گروه های سنی کم خطر برای ابتلا به این بیماری هستند. طبق مطالعات انجام شده در این زمینه مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا هستند.
یکی دیگر از مواردی که در ابتلا به شالازیون تاثیرگذار است، بیماری های التهابی مانند آکنه است، زیرا افرادی که از بیماری آکنه رنج می برند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری هستند. بیماری های دیگر مانند دیابت، سرطان پوست و… سایر مواردی هستند که خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهند.
روش های درمان شالازیون
درمان شالازیون را می توان در دو دسته بندی قرار داد:
۱.درمان خانگی
برخی از درمان های خانگی می توانند بیماری را تا حدودی کنترل نموده و کاهش دهند. برای مثال:
1. کمپرس آب گرم: قرار دادن کمپرس آب گرم روی چشم ها می تواند این بیماری را کنترل نموده و دردهای خفیف را کاهش دهد. برای کمپرس گرم، فرد می تواند حوله ای را داغ کرده و سپس آن را پشت پلک قرار دهد یا با استفاده از کیسه آب گرمی که بیش از اندازه داغ نیست، پشت پلک را تسکین دهد.
2. ماساژ آرام: برای انجام این کار در ابتدا باید دست ها شستشو داده شوند، سپس پشت پلک ها به آرامی ماساژ داده می شوند. این کار باعث می شود غدد چربی زیر پلک ها تخلیه شوند و به مرور زمان بیماری بهبود یابد. این کار باید به صورت روزانه در حدود پنج الی ده دقیقه انجام شود.
۲. درمان پزشکی
زمانی که شالازیون با استفاده از راه های خانگی درمان نشد، درمان پزشکی توصیه می شود. برخی از درمان های پزشکی این بیماری عبارتند از:
1. استفاده از قطره: برای درمان شالازیون معمولاً قطره های چشمی تجویز می شود که باید هر ۸ ساعت یک بار استفاده شوند. فردی که به شالازیون مبتلا است به هیچ عنوان نباید خودسرانه از قطره ای استفاده کند و حتما باید برای تجویز قطره به پزشک مراجعه کند.
2. استفاده از کرم: کرم هایی که توسط پزشک تجویز می شوند، باید به صورت موضعی روی محل شالازیون استفاده شوند. این کرم به از بین رفتن چربی جمع شده پشت پلک کمک می کند.
3. تزریق استروئید: اگر هیچ یک از موارد بالا در رفع این بیماری موثر نبود، تزریق استروئید می تواند کم کم باعث خشک شدن چربی ها و از بین رفتن آنها شود. این تجویز معمولاً برای مراحل آخر است و بعد از مناسب نبودن سایر درمان ها انجام می شود.
4. تخلیه ناحیه: در این روش در ابتدا پزشک ناحیه مورد نظر را ضدعفونی می کند، سپس پشت پلک را به صورت موضعی بی حس می کند. در این روش با استفاده از سرنگ تمامی چربی های زیر شالازیون پلک تخلیه می شوند و پلک کم کم به حالت عادی بر می گردد.
5. جراحی شالازیون: زمانی که ابتلا به شالازیون میزان شدت بالایی داشته باشد، جراحی شالازیون یکی از روش های درمان موثر است. در این روش پزشک از شالازیون نمونه برداری می کند تا از غیر سرطانی بودن آن اطمینان خاطر کسب کند. در مرحله بعدی پشت پلک به صورت موضعی بی حس می شود و با استفاده از جراحی شالازیون از پلک جدا می شود.
مراجعه به پزشک
از آنجایی که شالازیون بیماری چندان خطرناکی نیست و بعد از چند هفته خود به خود بهبود پیدا می کند، بهتر است تنها در موارد زیر به پزشک مراجعه شود:
• زمانی که بیماری بیش از یک ماه طول کشیده است.
• زمانی که پشت پلک بیش از اندازه دردناک است.
• اگر فرد بیش از اندازه به شالازیون مبتلا می شود.
• زمانی که درمان های خانگی به این بیماری جواب نداد
دکتر رضا پورمازار یکی از پزشکان متخصص در زمینه تشخیص و درمان شالازیون است. مطب تخصصی دکتر پورمازار با کادری مجرب و با سابقه در تهران آماده خدمت رسانی به بیماران است. اگر بیماری شالازیون بیش از یک ماه طول کشید و بهبودی حاصل نشد، با مراجعه به دکتر پورمازار می توانید روند بهبود بیماری را تسریع کنید و از پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.