علل قرمزی چشم
قرمزی چشم زمانی رخ میدهد که رگهای چشم متورم یا تحریک میشوند. قرمزی چشم که به آن چشمهای خونی نیز گفته میشود، میتواند وجود چندین مشکل مختلف سلامتی را نشان دهد. در حالی که برخی از این مشکلات خوشخیم هستند، برخی دیگر جدی بوده و نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی دارند. همچنین برخی از علل قرمزی چشم ممکن است به خودی خود درمان شوند و جای نگرانی نیستند. با این حال، برخی دیگر از علل قرمزی چشم نشان دهنده وجود مشکلات جدی در چشم هستند. در این مطلب به علل قرمزی چشم پرداخته شده است.
قرمزی چشم چیست؟
اصطلاح چشم قرمز برای توصیف چشمهای قرمز و خونی مورداستفاده قرار میگیرد. قرمزی چشم میتواند نشانه یک تحریک جزئی یا یک بیماری پزشکی جدی مانند عفونت باشد. قرمزی چشم زمانی ایجاد میشود که رگهای خونی کوچک که در سطح چشم وجود دارند، بزرگ شده و از خون پر میشوند. این امر به دلیل عدم تأمین اکسیژن کافی در قرنیه یا بافتهای پوشاننده چشم رخ میدهد. قرمزی چشم به خودی خود جای نگرانی نیست. اما اگر همراه با درد چشم، ترشح غیرطبیعی یا اختلال در بینایی باشد، میتواند به عنوان یک مشکل جدی پزشکی به شمار رود.

علل قرمزی چشم
علل قرمزی چشم
قرمزی چشم میتواند به دلایل مختلفی به وجود بیاید که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
سندروم خشکی چشم
علت شایع قرمزی چشم سندروم خشکی چشم است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که اشک طبیعی کافی برای روانکاوی قسمت جلوی چشم وجود نداشته باشد. زمانی که چشم خشک میشود، قرمز و ملتهب خواهد شد.
چشم صورتی
در برخی از موارد قرمزی چشم به دلیل چشم صورتی که به آن ورم ملتحمه نیز گفته میشود، ایجاد میشود. ورم ملتحمه شامل التهاب یا عفونت لایه محافظ شفاف چشم در قسمت جلوی آن است. چشم صورتی ممکن است ناشی از آلرژی، باکتری، ویروس یا مواد سمی باشد.

علل قرمزی چشم
بلفاریت
بلفاریت یکی از علل قرمزی چشم و تحریک آن است. در این بیماری غدد روغنی چشم تحت تأثیر قرار میگیرند و قادر به ترشح لایه چربی اشک نخواهند بود. علل شایع این بیماری شامل بهداشت نامناسب، کاهش تعداد پلک زدن و احتمالاً دمودیکوزیس چشمی است.
یوئیت
یوئیت شامل التهاب یووا چشم است که میتواند باعث قرمزی، درد، تاری دید، مگس پران چشم و حساسیت به نور شود. علائم این بیماری ممکن است ناگهانی ایجاد شده و سریعاً وخیم شود.
استفاده مکرر از قطره های چشمی
استفاده مکرر از قطرههای چشمی یکی از علل قرمزی چشم است. در واقع، استفاده از این قطرهها پس از قرمزی چشم، باعث بدتر شدن شرایط میشود. استفاده همزمان از این قطرهها میتواند باعث اتساع مجدد رگهای خونی چشم شود. این امر احتمال خونریزی در چشم را افزایش میدهد.

علل قرمزی چشم
استفاده از لنزهای تماسی
لنزهای تماسی میتوانند برای چشم تحریک کننده باشند و باعث قرمز شدن آنها شوند. استفاده از لنزهای تماسی با تنظیم نامناسب، استفاده بیش از حد از آنها، استفاده از لنزهای آسیب دیده و بهداشت نامناسب این لنزها، از علل احتمالی قرمزی چشم هستند. عارضه بدتر استفاده از لنزهای تماسی شامل ابتلا به یک نوع عفونت باکتریایی در قرنیه چشم به نام زخم قرنیه است که میتواند بینایی را تهدید کند.
صدمه
قرمزی چشم گاهی اوقات در اثر آسیبدیدگی چشم ایجاد میشود. صدمه دیدن چشم میتواند به صورت تصادفی رخ دهد. زمانی که چشمها دچار آسیب میشوند، رگهای خونی داخل آن بزرگ و منبسط شده تا خون و سلولهای بهبود دهنده، آسیب را ترمیم کنند. قرمزی چشم که در اثر آسیب ایجاد میشود، میتواند یک علامت هشدار دهنده از مشکل جدی در چشم باشد.
زخم قرنیه یا عفونت
اگر قرنیه چشم آلوده شود، رگهای خونی مجاور بزرگ و متورم میشوند. زیرا سلولها برای کمک به مبارزه با عفونت وارد عمل میشوند. این سلولها میتوانند قرمزی قابلمشاهدهای در چشم ایجاد کنند. قرنیه چشم، فاقد عروق خونی است و بیشتر اکسیژن و مواد مغذی خود را از طریق اشک و اتمسفر خارجی دریافت میکند. با عفونت قرنیه، رگهای خونی مجاور بزرگ شده و سلولهای مهم التهابی را به سرعت به محل میرسانند.
خونریزی زیر ملتحمه
خونریزی زیر ملتحمه باعث قرمز شدن کامل قسمت سفیدی چشم میشود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که یکی از رگهای خونی در زیر ملتحمه که بافت شفاف قسمت سفید چشم را میپوشاند، ترکیده یا شکسته میشود. خون ایجاد شده جایی برای رفتن ندارد؛ بنابراین در زیر ملتحمه پخش میشود.
گلوکوم حاد
گاهی اوقات قرمزی چشم میتواند نشان دهنده یک بیماری جدی باشد. گلوکوم حاد با زاویه بسته یک بیماری چشمی بسیار جدی است که باعث قرمزی چشم میشود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که فشار مایع داخل چشم به سرعت بالا میرود. این نوع گلوکوم باعث قرمزی ناگهانی چشم، درد شدید و تاری دید میشود.
اپی اسکلریت
بیماری دیگری که میتواند منجر به خون آلود شدن چشم شود، بیماری اپی اسکلریت است. اپی اسکلریت التهاب لایه شفاف و نازک بافت است که بین ملتحمه و صلبیه قرار دارد. اپی اسکلریت همراه با قرمزی چشم باعث درد و تحریک خفیف چشم میشود.
آلرژی
قرمزی چشم که همراه با سوزش و خارش است، اغلب به دلیل آلرژی رخ میدهد. در آلرژی رگهای خونی قسمت جلوی چشم گشاد شده و باعث تجمع مایعات و در نتیجه تورم میشود.
بارداری
بارداری باعث تغییرات زیادی در هورمونهای بدن میشود. این تغییرات باعث کاهش تولید اشک میشوند؛ بنابراین چشم ممکن است تحریک شده و قرمز شود.
کمبود خواب
در صورت عدم خواب کافی، چشمها ممکن است قرمز شوند. چشمها برای عملکرد صحیح به اشک نیاز دارند. به همین دلیل چشمک زدن و خوابیدن امری ضروری است. عدم خواب کافی از گردش مناسب مایعات در چشم جلوگیری میکند؛ بنابراین چشمها برای تمیز شدن و تولید اشک به خواب کافی نیاز دارند.

علل قرمزی چشم
سایر قرمزی چشم شامل موارد زیر است:
- سندروم بینایی رایانه
- سیگار کشیدن
- شنا کردن
مراجعه به پزشک
با توجه به این که علت قرمزی چشم میتواند مختلف باشد، بهتر است از درمانهای خانگی اجتناب شود و به پزشک مراجعه شود. در صورتی که دچار قرمزی چشم شدهاید میتوانید به صورت حضوری به مطب دکتر رضا پورمازار متخصص چشم در تهران مراجعه کنید.
از وقتی که زیر نور خورشید کار می کنم قرمزی چشم چپ من بیشتر شده
سلام وقت بخیر حتما باید تحت نظر چشم پزشک باشید و از عینک آفتابی استفاده نمایید