عوارض قوز قرنیه چیست
عوارض قوز قرنیه یا کراتوکونوس چیست؟
قوز قرنیه یا کراتوکونوس یک تغییر حالت در قرنیه است که شکل آن را به صورت مخروطی می کند. معمولاً شباهت زیادی بین علایم قوز قرنیه با سایر بیماری ها وجود دارد که به همین خاطر برای تشخیص آن باید از دستگاه های بینایی سنجی استفاده شود. در این مقاله از سایت دکتر رضا پورمازار به بررسی عوارض قوز قرنیه یا کراتوکونوس و خطرات آن می پردازیم.
قوز قرنیه چیست؟
زمانی قوز قرنیه رخ می دهد که قرنیه یا همان سطح شفاف و گنبدی شکل چشم ما به مرور زمان نازک شود و به شکل یک مخروط تغییر کند. در حالت عادی قرنیه چشم به صورت لنز خارجی شفاف یا شیشه جلوی چشم به شکل گنبد قرار می گیرد. زمانی که ساختار آن به حد کافی مستحکم نباشد و نتواند شکل گرد و کروی خود را حفظ کند، شبیه مخروط شده و به سمت بیرون می آید. به این نوع تغییر شکل در قرنیه، قوز قرنیه یا کراتوکونوس گفته می شود. یکی از مهم ترین عوارض قوز قرنیه تاری دید است که در چنین شرایطی فرد نسبت به نور نیز حساسیت دارد. معمولاً قوز قرنیه در هر دو چشم ایجاد می شود و بیشتر در سن ۱۰ تا ۲۵ سال شروع شده و در طی ۱۰ سال یا بیشتر پیشرفت می کند.
دلایل ایجاد قوز قرنیه
تا به امروز دلیل مشخصی برای ایجاد قوز قرنیه معرفی نشده اما بسیاری از محققان و متخصصان معتقدند که بعضی افراد از بدو تولد بیشتر مستعد این بیماری هستند اما عوامل زیر نیز تا حد زیادی در ابتلا به قوز قرنیه نقش دارند.
سن: معمولاً از دوران نوجوانی قوز قرنیه بروز می کند ولی ممکن است در سنین کودکی نیز ایجاد شود و تا سن ۳۰ سالگی علایم خاصی را نشان ندهد؛ همچنین قوز قرنیه می تواند در افراد بالای ۴۰ سال نیز بروز کند اما احتمال آن بسیار کم است.
مالش چشم: در طولانی مدت مالش شدید چشم می تواند باعث آسیب به قرنیه چشم شود. کسانی که از قبل قوز قرنیه دارند، مالش شدید می تواند در پیشرفت آن نقش بسیار مؤثری داشته باشد.
نژاد: با توجه به مطالعاتی که روی ۱۶۰۰۰ فرد مبتلا به قوز قرنیه انجام شده است، می توان نتیجه گرفت که افراد سیاه پوست یا لاتین نسبت به افراد سفید پوست ۵۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به قوز قرنیه هستند.
التهاب: برخی از التهابات که بر اثر آلرژی، آسم یا بیماری آتوپیک چشم ایجاد می شوند، می توانند بافت قرنیه را تحت تأثیر قرار دهند و به آن آسیب برسانند.
سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی نقش بسیار زیادی در ابتلا به قوز قرنیه دارد و خطر ابتلا در کسانی که این شرایط را دارند، بیشتر خواهد بود و باید فرزندان در این خانواده ها از ده سالگی برای معاینه تحت نظر متخصص قرار بگیرند.
برخی از اختلالات: مطابق با نتایج مطالعات صورت گرفته ارتباط مستقیمی بین قوز قرنیه چشم و بیماری های سیستمیک مثل سندروم اهلرز- دنلوس، سندرم داون، اختلال استخوان زایی و التهاب رنگدانه ای شبکیه وجود دارد.
علائم قوز قرنیه چیست؟
با توجه به مراحل بیماری علایم قوز قرنیه متغیر است. معمولاً در اوایل بیماری هیچگونه علائمی وجود ندارد ولی زمانی که قوز قرنیه پیشرفت می کند بیمار با کاهش و تضعیف بینایی قابل توجهی مواجه می شود. از جمله علایم شایع قوز قرنیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• بینایی به تدریج ضعیف شده و حتی با عینک نیز قابل اصلاح نخواهد بود.
• چند بینی در یک چشم، که در این حالت فرد تصاویر متعدد شبح مانند در چشم مشاهده می کند.
• قدرت بینایی کاهش پیدا می کند.
• در ادراک بینایی اختلال ایجاد می شود.
• اعوجاج های بینایی خط دار و موج دار به وجود می آید.
• دید فرد تار می شود.
• حساسیت کنتراست افزایش پیدا می کند.
• نور هراسی و حساسیت به نور افزایش پیدا می کند.
• تفاوت بینایی در دو چشم ایجاد می شود.
• چشم در هنگام تلاش برای خواندن خسته می شود.
• خارش چشم به وجود می آید.
• دید شب ضعیف خواهد شد.
در کل باید گفت که معمولاً علائم قوز قرنیه در مراحل ابتدایی به صورت نهفته است و به همین خاطر گفته می شود که در صورت مشاهده علائمی مثل تاری دید، ناتوانی در رانندگی هنگام شب، دوبینی و تغییر مداوم شماره عینک حتماً تحت نظر متخصص قرار بگیرید.
بررسی شایع ترین خطرات قوز قرنیه
در شرایط مختلف ممکن است قرنیه با سرعت بیشتری متورم می شود و به صورت ناگهانی بینایی بیمار کاهش یابد و حتی در مواردی روی قرنیه زخم ایجاد شود. زمانی این وضعیت پیش می آید که لایه داخلی قرنیه پاره شده باشد و مایعات وارد قرنیه شوند. این نوع تورم به صورت خود به خود بهبود پیدا می کند اما در طی آن زخمی ایجاد می شود که روی بینایی تأثیر خواهد داشت. در مواردی قوز قرنیه پیشرفته نیز می تواند چنین زخمی را ایجاد کند و با این وجود مشکلات بینایی تشدید شوند. برای درمان این نوع مشکلات از پیوند قرنیه استفاده خواهد شد.
ارتباط قوز قرنیه با کوری
بسیاری از کسانی که دچار قوز قرنیه می شوند دائماً نگران این مسئله هستند که آیا قوز قرنیه باعث کوری و نابینایی دائمی می شود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اگر برای درمان قوز قرنیه هیچگونه درمانی به کار نرود، قوز قرنیه پیشرفت خواهد کرد و در چنین حالتی قرنیه چشم فرد نازک و نازک تر می شود و بینایی ضعیف می شود تا این که کاملاً دید بیمار از دست می رود.
این روند در طی چندین سال پیشرفت می کند اما نازک شدن و تحدب قرنیه برگشت پذیر نیست. چنانچه زخم قرنیه همراه با قوز قرنیه باشد، می تواند مشکلات بسیار جدی تری در بینایی ایجاد کند؛ بنابراین باید درمان آن را جدی گرفت و هر چه زودتر برای برطرف کردن آن اقدام کرد.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق ما سعی کردیم هر آنچه لازم است در مورد قوز قرنیه و عوارض آن بدانید را بررسی کنیم تا اگر هر گونه علائم را مشاهده کردید سریع تر به پزشک مراجعه کنید. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشمی در درمان قوز قرنیه و بهبود علائم آن به شما کمک خواهد کرد. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.