قرنیه مخروطی چیست
قرنیه مخروطی چیست؟
عارضه قرنیه مخروطی یکی از رایج ترین بیماری های مربوط به قرنیه است. این عارضه با داشتن علائمی مختلف می تواند عوارضی همچون اختلال در بینایی ایجاد کند. از این رو، تشخیص به موقع قرنیه مخروطی و قرار گرفتن تحت یک روش درمانی درست، از مهم ترین مراحل مربوط به این بیماری محسوب می شود. شایع ترین سنین ابتلا به قرنیه مخروطی، سنین 10 تا 25 سالگی تخمین زده می شود. در این مقاله قصد داریم با معرفی قرنیه مخروطی، به بررسی علائم، عوارض، عوامل ایجاد و روش های تشخیص و درمان این بیماری چشمی بپردازیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
قرنیه مخروطی چیست؟
قرنیه چشم در حالت عادی و طبیعی، گنبدی شکل و شفاف است. چنانچه به هر دلیلی، قرنیه چشم نازک تر شود و با گذشت زمان از ظاهر گنبدی به مخروطی تغییر شکل دهد، عارضه قرنیه مخروطی پدید آمده است. در بیشتر موارد، هر دو چشم تحت تاثیر این بیماری و قرنیه مخروطی می شوند. پیگیری و درمان سریع چشم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که بایستی بیماران به آن توجه داشته باشند. نازک شدن قرنیه علاوه بر نام قرنیه مخروطی، با نام قوز قرنیه نیز شناخته می شود. بیماری قرنیه مخروطی در حدود 10 سال از مرحله ابتدایی و خفیف به مرحله شدید و پیشرفته می رسد.

قرنیه مخروطی چیست
علائم ابتلا به قرنیه مخروطی
علائم و نشانه های مربوط به قرنیه مخروطی در مراحل مختلف بیماری می تواند متفاوت باشند. به طوری که در مراحل ابتدایی، علائم خفیف تری در بیمار ظاهر می شوند و در صورت درمان نشدن و پیشرفت بیماری، علائم آن نیز شدیدتر خواهند شد. در حالت کلی، شایع ترین علائم ابتلا به قرنیه مخروطی عبارتند از:
• تار شدن بینایی
• کاهش حساسیت داشتن به نور و پرتوهای درخشان
• توانایی نداشتن انجام رانندگی در شب به دلیل کمتر شدن نور چراغ ها از نظر بینایی
• تغییرات مکرر و دائم شماره عینک یا لنز به دلیل کاهش تدریجی قدرت بینایی
• تخریب شدن ناگهانی بینایی و تاری دید
عوامل ایجاد قرنیه مخروطی
تا به امروز پزشکان و دانشمندان، علت دقیق و واضحی برای نازک شدن قرنیه و مخروطی شدن شکل آن پیدا نکرده اند. با توجه به تحقیقات آماری انجام شده در بین بیماران مبتلا به قرنیه مخروطی، گروهی بیشتر از سایرین با علائم این بیماری مواجه می شوند. در برخی موارد می توان از بروز قرنیه مخروطی و عوارض ناشی از آن جلوگیری کرد. از جمله عواملی که خطر ابتلا به عارضه قرنیه مخروطی را افزایش می دهند عبارتند از:
• ژنتیک: افرادی که در بین اعضای نزدیک خانواده، سابقه ابتلا به قرنیه مخروطی وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به قرنیه مخروطی در آن ها افزایش پیدا می کند.
• بیماری زمینه ای: افرادی که به بیماری هایی مانند التهاب شبکیه پیگمنتانه، سندرم داون، تب یونجه، آسم و سندرم اهلرز داتلوس مبتلا هستند، بیشتر از سایر افراد به عارضه قرنیه مخروطی مبتلا می شوند.
• مالش شدید چشم: افرادی که بیش از اندازه در طول شبانه روز چشم های خود را مالش می دهند بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به قرنیه مخروطی قرار دارند.
عوارض ناشی از ابتلا به قرنیه مخروطی
با شکسته شدن سلول های قرنیه، این لایه مهم چشم، نازک تر می شود. این وضعیت باعث ایجاد تورم در داخل چشم و به تدریج کاهش بینایی و تاری دید می شود. با شکسته شدن سلول های قرنیه، مایع چشمی به داخل قرنیه انتقال پیدا می کند. در بیشتر موارد، تورم ایجاد شده، خود به خود از بین می رود؛ ولی عوارض ناشی از آن یعنی تار شدن ناگهانی دید به همان قوت باقی می ماند و از بین نمی رود. با پیشرفت بیماری، شکل قرنیه چشم بیشتر مخروطی شکل می شود. تاری دید و کاهش بینایی در کوتاه ترین زمان به عنوان مهم ترین عوارض ناشی از ابتلا به قرنیه مخروطی شناخته می شود.
قرنیه مخروطی چگونه تشخیص داده می شود؟
بیمار با مشاهده اولین علائم و تاری دید بایستی به پزشک متخصص بیماری های چشمی مراجعه کند. پزشک پیرامون سابقه وجود بیماری در بین اعضای خانواده، سوالاتی از بیمار می پرسد. سپس در معاینات ابتدایی، از دستگاه های مخصوص برای بررسی داخل چشم و قرنیه استفاده می کنند. برای بررسی های بیشتر قرنیه تست های آزمایشگاهی متنوع و دقیق تری وجود دارند. در صورت نیاز، پزشک دستور انجام این تست ها را خواهد داد. از جمله این تست ها عبارتند از:
• انکسار چشمی برای ارزیابی مشکلات بینایی با استفاده از ابزار خاص
• تست اسلیت لمپ برای بررسی شکل قرنیه و مشکلات دیگر
• کراتومتری برای تعیین شکل قرنیه با استفاده از انعکاس نور
• توموگرافی قرنیه برای سنجش ضخامت قرنیه
• تصویربرداری از قرنیه به شکل کامپیوتری
روش های درمان قرنیه مخروطی
انتخاب روش درمانی به میزان پیشرفت بیماری قرنیه مخروطی بستگی دارد. به بیانی دیگر، قرنیه مخروطی با علائم خفیف تر به وسیله روش های غیر جراحی قابل درمان هستند؛ ولی در صورت پیشرفت بیماری قرنیه مخروطی، نیاز به انجام عمل جراحی نیز افزایش پیدا می کند. در این بخش از مطلب به انواع روش های درمان قرنیه مخروطی می پردازیم.
-
روش های غیر جراحی
در ابتدا، پزشک برای کنترل بیماری قرنیه مخروطی و بهبود بینایی عینک و لنز تجویز می کند. لنزها در گروه های مختلفی دسته بندی می شوند که هر یک ویژگی های به خصوصی دارند. از جمله این لنزها عبارتند از:
• لنزهای تماسی نرم
• لنزهای تماسی سخت
• لنزهای پیگی بک
• لنزهای ترکیبی
• لنزهای صلبیه ای
-
روش های جراحی
پیشرفت بیماری قرنیه مخروطی، باعث انتخاب روش های جراحی درمانی می شود. روش های جراحی متنوعی نسبت به شرایط قرنیه وجود دارند که هر یک در ترمیم بافت قرنیه تاثیر به سزایی خواهند داشت. هدف از ترمیم قرنیه، مسطح کردن و کاهش برجستگی مخروطی شکل قرنیه است. در برخی موارد، پس از انجام جراحی نیز، نیاز به استفاده از عینک لنز به قوت خود باقی می ماند. از جمله روش های جراحی قرنیه مخروطی عبارتند از:
• جراحی کلاژن کراس لینک قرنیه
• جراحی ایمپلنت رینگ
• جراحی کراتوتومی رادیال
• عمل پیوند قرنیه به عنوان آخرین روش درمانی

قرنیه مخروطی چیست
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی قرنیه مخروطی و همچنین علائم، عوارض، علت ابتلا و روش های ابتلا به این بیماری پرداخته شد. نازک شدن قرنیه و مخروطی شکل شدن آن بسته به پیشرفت بیماری به شیوه های استفاده از قطره، تجویز عینک یا لنز و در نهایت پیوند قرنیه درمان می شود. دکتر رضا پورمازار جراح و متخصص بیماری های چشم، تجربه و مهارت لازم در زمینه درمان شایع ترین بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، جراحی لیزیک و لازک، لیزر شبکیه و همچنین جراحی زیبایی چشم مانند بلفاروپلاستی دارد. شما می توانید برای کنترل و درمان قرنیه مخروطی چشم و دریافت نوبت ویزیت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.