اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

چشم یکی از اندام‌های حساس بدن است و ممکن است با برخورد با عوامل مختلف آسیب‌های جدی ببیند. مواد شیمیایی یکی از این عوامل خطرناک هستند. اگر در تماس چشم با مواد شیمیایی، اقدامات فوری و لازم انجام نشود، در برخی مواقع با کوری یک یا هر دو چشم مواجه خواهیم بود؛ بنابراین نباید خطر مواد شیمیایی را دست کم گرفت و نکات ایمنی لازم را فراموش کرد. در این مقاله قصد داریم درباره اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

 

آسیب های شیمیایی چشم

کارگرانی که در کارخانه‌های صنعتی مشغول به کار هستند به دلیل مسئولیت‌های شغلی مختلف، با انواع مواد شیمیایی سروکار دارند. انواع مواد شیمیایی، دارای خواص اسیدی و بازی هستند که تأثیرات مخربی روی چشم می‌گذارند. این مواد در محیط‌های باز با هوای پیرامون واکنش‌های شیمیایی نشان می‌دهند. این واکنش‌ها منجر به پدید آمدن بخارهای سمی و خطرناکی می‌شوند. در صورتی که این بخارها با چشم‌ها تماس داشته باشند، آسیب‌های جدی به قرنیه چشم می‌رسانند.

خانم‌های خانه داری که برای پاکیزگی و تمیز کردن انواع سطوح از مواد شیمیایی استفاده می‌کنند، چشم‌های آن‌ها با آسیب‌های جدی روبه‌رو هستند. این مواد شیمیایی شامل انواع ضدعفونی کننده مانند لوله‌بازکن‌ها، جوهرنمک‌ها و سفیدکننده‌ها هستند. هر یک از این پاک‌کننده‌ها دارای خواص شیمیایی و مضری هستند که سوختگی چشم را به همراه دارند. این سوختگی‌ها باعث التهاب، قرمزی و سوزش چشم می‌شوند.

اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

  • اولین اقدامی که پس از تماس چشم با مواد شیمیایی باید انجام داد، شستشوی چشم‌ها است. مواد شیمیایی پس از تماس با چشم، بلافاصله باعث سوزش و درد چشم می‌شوند. این علائم هشدار خوبی برای اقدام سریع و درست هستند. با احساس سوزش و درد در چشم‌ها، به سرعت باید چشم‌ها با آب تمیز و شوینده‌های دست و صورت به خوبی شستشو داده شوند. عمل شستشوی چشم‌ها لازم است چندین بار پشت سر هم تکرار شود تا مواد شیمیایی نفوذ یافته به چشم‌ها رقیق‌تر شوند. با رقیق شدن مواد شیمیایی، خارج شدن این مواد از چشم‌ها، آسان‌تر و سریع‌تر خواهد بود. در صورتی که داخل چشم فرد مصدوم لنز باشد، بهتر است لنز را پس از شستشو، از چشم خارج کند. این اقدام در فاصله بین زمان آسیب‌دیدگی و مراجعه مصدوم به پزشک انجام می‌شود. با این روش، از آسیب دیدن عمیق چشم‌ها جلوگیری می‌شود. بهتر است تا رسیدن به درمانگاه، چشم آسیب دیده، به کمک گاز استریل شده پانسمان شود تا در تماس با هوای محیط نباشد.
  • در مرحله بعدی تماس چشم با مواد شیمیایی، باید فرد آسیب دیده در اولین فرصت به پزشک متخصص چشم مراجعه کند. پزشک متخصص با دستگاه‌های مخصوص چشم پزشکی، معاینات چشم‌های آسیب دیده را به طور کامل و صحیح انجام می‌دهد. لازم است بیمار نوع و ترکیب مواد شیمیایی را به صورت کامل به پزشک توضیح دهد. پزشک با بررسی در مورد ترکیبات مواد شیمیایی آسیب رسان و معاینات کامل چشم‌ها، داروهای لازم را برای درمان چشم‌ها تجویز می‌کند. با توجه به تشخیص پزشک مربوطه، اگر نیازی به مراجعه دوباره باشد، بیمار برای تکمیل دوره درمان و بهبودی کامل باید مجدد به چشم پزشک مراجعه کند. در صورتی که فرد آسیب دیده از رفتن به چشم پزشک کوتاهی کند، امکان عمیق‌تر شدن آسیب بسیار است و عوارض خطرناکی مانند کوری را به همراه دارد.
  • پس از مراجعه به پزشک، داروهای تجویز شده توسط پزشک مانند قطره‌ها باید تهیه شوند. مهم‌ترین نکته‌ای که باید رعایت شود، زمان درست استفاده از داروها است. استفاده دقیق و منظم از قطره‌های چشمی، مواد شیمیایی نفوذ یافته به داخل چشم را به مرور شستشو می‌دهند. به کمک این داروها، سوزش، التهاب و قرمزی چشم کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین استفاده منظم و درست داروهای تجویز شده، به روند درمان سرعت بالایی می‌بخشد.
  • در نهایت برای محافظت از چشم آسیب دیده، بهتر است برای یک هفته از تابش مستقیم نور خورشید به چشم، جلوگیری شود. اشعه‌های مضر خورشید، شدت آسیب‌دیدگی را بیشتر می‌کنند. برای این کار می‌توان از عینک‌های آفتابی طبی استفاده کرد.
  • از لحظه‌ای که چشم با مواد شیمیایی تماس پیدا کرد تا پایان درمان آن، از مالیدن چشم توسط دست جدا خودداری شود.
اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

اقدامات لازم هنگام تماس چشم با مواد شیمیایی

توصیه های لازم برای پیشگیری از آسیب های شیمیایی چشم

  • در صورتی که از مواد شیمیایی در منزل استفاده می‌شود، باید دقت داشت این مواد خطرناک دور از دسترس کودکان و اطفال باشند.
  • به هنگام استفاده از مواد شیمیایی مانند سفیدکننده‌ها، وایتکس، جوهرنمک و…. حتماً توصیه می‌شود از عینک‌های مخصوص محافظ چشم برای محافظت از چشم‌ها استفاده شود. این عینک‌ها، چشم‌ها را از آسیب‌های احتمالی درامان نگه می‌دارند.
  • در صورت امکان از مواد تمیز کننده با غلظت پایین در منزل استفاده شود. مواد غلیظ‌تر، آسیب‌های شدیدتر و خطرناکی را به دنبال دارند.
  • افرادی که در کارخانه‌ها و مشاغل صنعتی با انواع مواد شیمیایی در ارتباط هستند، تمامی نکات ایمنی کار با این مواد را حتماً رعایت کنند. استفاده از عینک‌های مخصوص محافظ چشم را هرگز فراموش نکنند. برخی از مواد شیمیایی که مصرف صنعتی دارند، به‌مراتب خطرناک‌تر از دیگر مواد شیمیایی هستند؛ بنابراین آسیب‌دیدگی چشمی تماس با این مواد، بسیار شدید هستند.
  • به هنگام استفاده از مواد شیمیایی بهتر است بین مواد شیمیایی خطرناک و صورت شخص، حداکثر فاصله رعایت شود. این فاصله باعث می‌شود میزان کمتری از انبوه بخارهای حاصل از مواد شیمیایی، با چشم‌ها تماس داشته باشند.
این مقاله را هم بخوانید:
علل ایجاد زخم قرنیه

 

مراجعه به پزشک

در صورتی که چشم شما با مواد شیمیایی تماس داشته است و احساس می‌کنید که بینایی شما دچار اختلال شده است می‌توانید به صورت حضوری به مطب دکتر پورمازار جراح و متخصص عمل لازک چشم، لیزیک، بلفاروپلاستی در تهران مراجعه کنید. پس از انجام معاینات لازم درمان لازم برای شما شروع خواهد شد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *